ULU önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “İstikbâl göklerdedir” sözünü ne yazık ki bazı çevreler çabuk unutmuş. Oysa uzay reformunu hafife almak bir bakıma Atatürk’ün bu yöndeki ideolojilerini de hafife almaktır.
“İstikbal göklerdedir. Göklerini koruyamayan uluslar, yarınlarından asla emin olamazlar” sözünü söyleyen Atatürk, bu vecizle havacılığa verdiği önemin altını çizmiştir.
Hatta “Kanatlı bir gençlik memleketin geleceği bakımından en büyük güvencedir. Bir gün batılı ayaklar Ay’da ayak izlerini bırakacaklarsa, bunların arasında bir de Türk’ün bulunması için şimdiden çalışmalara girişmek, aşamalar kaydetmek gerekir. (Kaynak: sozcu.com.tr)” derken işte tam da bu günleri tasdiklemiyor muydu?
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “Hükümete tavsiyemiz, uzaya çıkmadan önce sokağa çıkın. Milletin halini görün” diyor.
Yani Atatürk’ün kurduğu partinin sözcüsü ne yazık ki Atatürk’ün bu sözleriyle çelişiyor.
Peki, Ulu Önder Atatürk bu sözleri savaşlarla yıpranmış, adeta küllerinden yeniden doğmuş, fakirliğin diz boyu olduğu ama geleceğe de her şartta umutla bakan bir Türk halkına söylemiyor muydu?
Oysa biz yıllarca yoksulluğu ve fakirliği tartışadururken günümüzde 33 milyon yoksulun yaşadığı Amerika “Uzaya değil, sokağa çıkın.” homurtularıyla bu günlere gelmedi!
Bugün 33 milyon sefilin aç gezdiği bir Amerika, NASA’ya kafa tutan yine SpaceX gibi bir özel uzay şirketini doğurup büyüttü.
Özetle ABD uzay yarışında yıllardır dış rekabette söz sahibiyken çoktan iç rekabet seviyesine geldi bile.
Öte yandan yaklaşık 20 milyon yoksul barındıran Rusya halkı şimdiye kadar hiç “Uzaya değil, sokağa çıkın.” diye inlemedi.
Japonya yüzde 11.8’lik yoksulluk oranına sahipken halkı biz kez olsun çıkıp “Uzaya değil, sokağa çıkın” demedi.
Daha Çin’deki ve Hindistan’daki yoksulları saymıyoruz bile...
Öyleyse bizdeki bu kuyu kazma savaşı neden?
Elin batısı, doğusu, kuzeyi binmiş rokete Arş’ın karış karış ölçüsünü alırken, bizdeki bu beyhude hesaplaşmalar neden?
Dünyada güç dengeleri değişiyor, evet.
Çünkü yarının dünyasında uzay teknolojisini geliştiren ülkeler asıl kölelikten kurtulmuş olacak.
Çünkü yarının dünyasında akıllı tarım politikalarının belirlenmesinden iklim değişikliğine, iletişim teknolojilerinin hızlanmasından gelişmiş istihbarat bilgilerine hükmedenler söz sahibi olabilecek.
İşte bu yüzden Ay’ı görmek istiyorsak istikbâl göklerdedir.